vineri, 20 ianuarie 2017

Motive pentru care educatia este importanta



  • ne determina sa diferentiem raul de bine
  • ne dezvolta o atitudine pozitiva fata de viata
  •  elimina toate confuziile din mintea noastra
  • ne ajuta sa ne realizam visele
  • ne ajuta sa ne creem noi oportunitati
  • transforma o minte golita intr-o minte deschisa
  • ne determina sa ne purtam corect fata de ceilalti
  •  este importanta pentru dezvoltarea personala si sociala 
  • ne ajuta in relationarea sociala
  • ne poate oferi respect, un nume si faima
  • ne determina sa ne atingem potentialul maxim
  • ne dezvolta simtul civic, ne invata respectul fata de cei din jur
  • ne ajuta sa muncim eficient, nu neaparat mai mult sau mai greu
  • ne constientizeaza in privinta drepturilor noastre, cat si a indatoririlor
  • ne extinde viziunea asupra vietii
  • ne ofera instrumentele pentru rezolvarea mai usoara a problemelor cotidiene
  • ne dezvolta capabilitatea de a interpreta lucrurile dintr-o perspectiva corecta
  • ne ajuta sa intelegem mai bine culturi diferite 
  • ne ofera oportunitati de cariera exceptionale 
  •  ne ajuta sa controlam complet rezultatele actiunilor noastre
  •  genereaza noi idei



Importanța educației în viața de zi cu zi

Educatia este foarte importanta in viata oricarei persoane,deoarece la fiecare pas ne lovim de puterea educatiei.
Este necesar sa fi educat,ceea ce inseamna ca trebuie sa ai un anumit comportament,care la randul lui iti va defini caracterul. De educatie se leaga intreaga viata a omului,deciziile si preferintele sunt diferite de cele ale unui om needucat si de asemenea mai corecte. Pentru a primi o educatie cat de cat acceptabila nu este neaparat nevoie sa urmezi o scoala deoarece nu toata lumea isi permite chiar daca este importanta,mai exista si scoala vietii care o faci cu voie sau fara voie , fiind  inevitabila. 

Inca de la varste fragede, copii sunt indrumati de catre parintii lor spre educatie si formare, pentru ca acestia sa isi formeze si sa isi desavarseasca personalitatea. Educatia are un rol deosebit pentru reusita fiecaruia dintre noi in viata, si reprezinta un fenomen social, la care populatia participa in masa. Printre altele, acest proces are rolul de a forma elevi cu abilitati de comunicare la cele mai inalte nivele, imprima copiilor inca de mici ideea de bune maniere si respect reciproc fata de semeni, dar si fata de cei mai mari, si deschide acestora cai spre noi orizonturi are cunoasterii.
Educatia are un rol destul de important oriunde in lume, deoarece oricat de bogat sau sarac este bugetul unei tari, o parte din bugetul acestuia se aloca pentru educatie.

Educatia in viata mea

Educatia, in viata mea, si cred ca si in viata celorlalti, inseamna o mare parte de viata. In fiecare zi toti invatam cate ceva nou, ne educam sau educam pe altii . Educatia incepe inca din copilarie, prin invataturile date de parinti,sau cu alte cuvinte ,,Cei sapte ani de acasa,, , iar cu aceasta educatie elementara, putem porni la drumul vietii , intampinand orice fel de probleme cu capul sus .
Mai apoi urmeaza educatia primita la scoala, despre care parerile sunt impartite . Pe de o parte, scoala ne ajuta din punct de vedere cultural, invatand la diferite materii, astfel imbogatindu-ne cultura generala, dar pe de cealalta parte, nu se pune accent pe latura spirituala a elevilor . Educatia scoalara, dupa cam am avut si o tema la limba romana, are un impact negativ asupra creativitatii copiilor. De cate ori nu vedem copii mici care din orice prostioara, vad in ea ceva interesant, chiar inovator , jucandu-se cu ea de dimineata pana seara ? Odata cu cresterea noastra si ,,educarea,, noastra, creativitatea noastra este ingradita si pierdem din esenta lucruri esentiale. Educatia din zilele noastre ne forteaza sa ne luam dupa un anumit tipar, sa fim toti la fel, sa stim toti acelasi lucru, insa nu asta conteaza cu adevarat in viata. Poti fi cel mai bun la matematica, romana, chimie, fizica, etc, insa daca esti o persoana antisociala, fara umor, fara creativitate , degeaba, cunostintele tale nu te ajuta decat in domeniul practicat .
In concluzie, desi in faza incipienta, educatia primita acasa, ne invata sa fim oameni, ne invata cum sa ne comportam in societatea in care traim zi de zi, educatia scolara, pe langa invataturile ce ni le ofera prin diferite materii, nu vine in sprijinul educatiei primite acasa, continuand treaba parintilor si invatandu-ne mai departe cum sa fim oameni , din contra , educatia scolara ne ingradeste creativitatea si libertatea atat mentala cat si fizica si le dezvolta elevilor spiritul competitiv, care in loc sa lucreze ca o echipa , sa fie prieteni, sunt incurajati sa fie indivdualisti (fiecare pentru sine) 
.



Rolul educatorului in scoala


Şcoala are un rol esenţial în pregătirea tinerilor pentru viaţă. O şcoală responsabilă trebuie să respecte o serie de condiţii şi criterii. În primul rând trebuie să gândim că este răspunzătoare educaţional şi civic, pentru ceea ce produce în şi pentru societate. În al doilea rând o astfel de şcoală, „dă seama” de rezultatele produse, cu alte cuvinte este capabilă să-şi recunoască, să-şi planifice şi să-şi evalueze resursele în termeni de scopuri şi rezultate. Pentru a deveni responsabilă, ea trebuie să respecte o serie de condiţii şi criterii, să-şi revizuiască scopurile, atitudinile, să-şi evalueze periodic rezultatele.
Şcoala este o „organizaţie care învaţă”, dar nu e totdeauna şi un loc al învăţării: şcolile rezistente la noutate şi la schimbare, nu sunt cu siguranţă un astfel de loc, organizaţiile care învaţă sunt flexibile, adaptabile, inovatoare şi responsabile.



Rolul educatoarei in procesul instructiv-educativ presupune in primul rand transmiterea de noi cunostinte pentru copilul prescolar. Asumarea de catre educatoare a cestui rol presupune intelegerea faptului ca fiecare copil invata intr-un mod aparte si are nevoi de cunoastere diferite. Angajati in activitati de invatare, copiii sunt incurajati sa gandeasca singuri, sa ia decizii si sa gaseasca solutii pentru problemele intalnite.

Educatoarea este si organizatorul activitatii de joc a copilului, activitate in care se poate angaja uneori ca partener, insa intotdeauna observa, asista si regleaza conduita de joc a copiilor. Observarea activitatii ludice este pentru educatoare prilej de cunoastere a identitatii copiilor, a trairilor emotionale si a experientelor de viata traite, a calitatii cunostintelor, fapt care ii permite adaptarea si diferentierea modalitatilor de relationare individuala cu fiecare copil.


Citate celebre despre educatie

         "A educa copiii cum trebuie, iata toata morala noastra! Casa parinteasca este o gradina in care creste cea mai nobila floare: floarea umana. Pe aceasta o avem de ingrijit. Ea trebuie sa devie tare, pentru a putea purta roade sanatoase." (Carneri)
          
         "A educa e mai greu decat a studia, de aceea sunt putini educatori in multimea de invatati." (Vasile Conta)
        
         "A-ti invata copiii sa faca binele inseamna a le lasa mostenirea cea mai pretioasa." (Montegazza)
        



         "Capul copilului nu este un vas pe care sa-l umpli, ci o faclie pe care sa o aprinzi astfel incat, mai tarziu, sa lumineze cu lumina proprie." (Plutarh)




         

         
         "As vrea sa facem pe copil sa simta ca-l certam din dragoste, si cum am putea sa facem sa simta aceasta decat prin blandete?" (Turgot)





Despre educatie

            Specialistii in psihologia copilului au afirmat ca parintii nu acorda importanta necesara educatiei copilului. Un tanar are nevoie sa isi cunoasca propria personalitate si sa fie constient de pozitia pe care o ocupa in societate. Prin intelegerea exacta a elementelor care contribuie la dezvoltarea unui copil parintele poate sa controleze modul in care acesta isi formeaza personalitatea.
             Parintii trebuie sa raspunda nevoilor copiilor, in special cele emotionale, care se concretizeaza in dorinta de a fi ascultati, ingrijiti si apreciati. In functie de varsta si nivelul de dezvoltare al acestuia, atitudinea parintilor trebuie sa fie corespunzatoare. A acorda atentia necesara unui copil de doi ani presupune mai multe eforturi din partea parintelui.
              Acesta trebuie sa ii cunoasca bine comportamentul si sa ii inteleaga starile. Fie ca este obosit sau ii este foame, s-a lovit sau are nevoie de atentie, bebelusul are nevoie de ingrijire continua.
              Pentru a putea percepe sentimentele copilului, parintele trebuie sa fie capabil sa transmita propriile lui emotii. Uneori este greu sa intelegem dorintele celor mici si explicatiile lor nu ne lamuresc. O analiza mai atenta a situatiei, a mediului in care traiesc, a pasiunilor lui sau a persoanelor cu care interactioneaza ne poate lamuri. Chiar daca sunt sinceri, acestia trebuie sa fie stimulati sa-si marturiseasca gandurile.
               Educatia copilului este o provocare pentru orice parinte. Daca invatam sa facem o reprezentare clara si complexa a telului pe care vrem sa il atingem atunci situatiile pot fi mai simplu de abordat. Greselile nu trebuie sa ne descurajeze. Mai devreme sau mai tarziu vom ajunge sa ne intelegem copiii si sa le acordam sprijinul necesar. Experienta ne ajuta sa devenim parinti mai buni si sa preluam exemple din propria educatie.